Nederlandse banken zien kansen op de markt voor zogenoemde ketenfinanciering. Leveranciers met vaste afnemers kunnen door tussenkomst van de bank sneller betaald krijgen.
Afgelopen week bleek dat inkooporganisatie Superunie, bekend van ketens als Coop, Deen, Spar en Vomar, ervoor wil zorgen dat leveranciers sneller hun geld krijgen. Dit gebeurt door banken rekeningen te laten voorschieten, waarbij Superunie hiervoor zijn eigen kredietwaardigheid inzet om de kosten voor leveranciers laag te houden.
Normaal gesproken streven ondernemers ernaar om rekeningen zelf zo laat mogelijk te betalen en zo snel mogelijk te innen. Maar in ketens waarbij afnemer en leverancier sterk van elkaar afhankelijk zijn, is dit niet altijd het optimale model. Lang wachten met betalen kan soms voor liquiditeitsproblemen zorgen bij een leverancier, en voor onder meer supermarkten is onzekerheid over de levering ook geen goede zaak.
Banken actiever met ketenfinanciering
De Nederlandse grootbanken denken meer te kunnen doen als tussenschakel bij ketenfinanciering, zo schrijft Het Financieele Dagblad maandag. Ze rekenen op een groei van deze markt met 20 tot 30 procent per jaar.
In de ketenconstructie betalen afnemers zelf na zestig tot negentig dagen de rekening. Banken schieten die eerder voor aan de leverancier, met als garantie de kredietwaardigheid van de afnemer. De leverancier betaalt aan de bank wel een vergoeding voor de snellere betaling, maar die commissie is doorgaans goedkoper dan het beschikbaar stellen van eigen werkkapitaal als onderpand.
Banken pasten deze vorm van financiering in Nederland tot nog toe alleen toe voor zeer grote bedrijven. Maar bijvoorbeeld ABN Amro kijkt inmiddels of ook bedrijven met een omzet van 250 miljoen euro of iets minder hiervoor geschikt zijn, aldus het FD. Rabobank richt zich naar eigen zeggen al wat langer op dit segment.
Ook ING ziet brood in deze markt. "Voor de bank is het grote voordeel dat je de relatie met de klant verdiept en verbreedt", aldus Olivier Petersen van ING tegenover het FD.
Banken willen wel graag werken met bedrijven die twintig tot honderd leveranciers hebben en een constante stroom goederen of diensten afnemen.
Lees ook
2,5 miljard extra financieringsruimte voor MKB
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl